В Националната гимназия по сценични и екранни изкуства в Пловдив откриха новата 2024-2025 учебна година, предаде репортер на "Фокус".

Новите осмокласници бяха посрещнати с рози от дванайстокласниците по стара традиция. И тази година директорът на гимназията Николай Томов обяви носителя на наградата "Ученик на годината“, която се присъжда за отличен успех, участие в многобройни национални и международни конкурси и завоюване на призови места, както и за издигане на имиджа на гимназията. Тази година призът бе връчен на Валентина Нейчева от 11 а клас. 

Много емоционален бе поздравът на участниците в музикалната програма за първия учебен ден - сборна формация от ученици, под ръководството на преподавателя Дарина Петкова.

Топъл поздрав за първия учебен ден отправи директорът на училището Николай Томов, който е бивш възпитаник на гимназията и дългогодишен преподавател в нея.

"Добре дошли в двора на нашия дом, от днес и дом на осмокласниците", каза той и пожелава една успешна, безпроблемна и здрава година, в която винаги да има усмивки по лицата на деца и преподаватели.

"Много се радвам, че днес са дошли и бивши възпитаници, защото те чувстват това място като свой дом, който всички наричаме "къщата". Радвам се, че около 70% от завършилите тази година вече са студенти в Художествената академия в София, в НАТФИЗ, в Академията в Пловдив. Бъдете здрави и на добър час“, каза още директорът Николай Томов.

За пета поредна година сред важните гости на гимназията, единствена по рода си у нас и на Балканите, бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов

"Щастлив съм, че вече 5-та година сме заедно на този тържествен и прекрасен ден. Специален за тези, които пристъпват прага на училището за първи път, но и за онези, които в процеса на обучение вече са разбрали, че това е едно необикновено училище – истински храм на изкуството и културата. Искам да пожелая на преподавателите, които добре познавам, да продължат с плам да отстояват висотата на учителската професия. Споменаването на училището за Сценични кадри, а днес Национална гимназия за сценични и екранни изкуства винаги е повод за гордост. След 5 години, скъпи осмокласници, вие ще правите така, че културата да бъде истински жива, ще захраните културния спектър и сте много важни за всички нас. Учете, трудете се и мечтайте. На добър час и нека да е успешна новата година“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Бяха получени поздравителни адреси от Министъра на културата Найден Тодоров, кмета на Пловдив Костадин Димитров, кмета на район "Централен“ Георги Стаменов и др. 

Тази година гимназията ще празнува 50-годишен юбилей. Тя е създадена през есента на 1975 година и вече се радва на високи постижения както като учебна институция – много от завършилите ученици са вече утвърдени творци в различни сфери на сценичните и визуални изкуства, така и като творчески постижения в реализирането на проекти в професионални творчески институти – театър, опера и кино. В гимназията се изучава история на изкуството, рисуване, перспектива, пластична анатомия, история на музиката, живопис, скулптура, история на костюма, компютърно проектиране, грим и перуки, актьорско майсторство и други.