В Кюстендил се проведе обществено обсъждане на проекта за бюджет за 2024 година, предаде репортер на "Фокус“. Финансовата рамка беше представена от кмета на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов. Присъстваха зам.-кметът с ресор "Икономика и финанси“ Венцеслав Терзийски и директорът на Дирекция "Финанси“ Маргарита Апостолова.

Стана ясно, че заложените основни цели са подобряване на спортната, културната, социалната и инженерната инфраструктура на територията на общината. Успешното изпълнение, отчитане и осигуряване на устойчивост по европейски проекти и програми. Подобряване качеството на предоставяните публични услуги, както и осигуряването финансовата стабилност на общината.

Предвидените приходи по бюджета за годината са 101 110 000 лева.  

Бяха представени подробно очакваната събираемост от данъци и такси, разходите по отделните пера, предвидените капиталови разходи.

При получилата се дискусия стана ясно, че ще бъде сформирана комисия за проверка на съдовете за смет, доставяни по вече приключил договор и тези, които ще се доставят по настоящ договор. "След като видях снимки в социалните мрежи на кофи, смачкани като картон, си направих труда да отида, да срежа една кофа. Оказа се, че дебелината на ламарината е 0,8 до 0,85, при спецификация от 1,4. Всичко това ще бъде установено с комисия и ще поискаме да ни бъдат заменени доставените съдове, а по новия договор ще бъдат предварително проверени, защото това се нарича измама“, каза кметът Огнян Атанасов.

Освен това стана ясно, че в момента се търси вариант за предоговаряне на облигационния заем, взет от Община Кюстендил. Към настоящия момент лихвата по него е висока – около 470 000 лева на година. "Това нас не ни удовлетворява. Ще търсим вариант за предоговаряне на заема с различни финансови институции. Ще изберем най-подходящата и най-добрата оферта“, каза инж. Атанасов. Офертата ще бъде предложена за гласуване от страна на Общинския съвет. Беше посочено, че за тази година не се предвижда избор на обществен посредник.

Кметът отговори на въпрос за бъдещето на закритото белодробно училище "Райна Цанева“. За сградата вече стана ясно, че са предвидени разходи за ремонт на основните сгради и най-вече на покривите им.

От негова страна беше заявено, че един от стратегическите общински обекти е ниското тяло на бившия партиен дом. За него ще се изпълни взето решение на Общинския съвет – отдаване на концесия за 35 години. Към момента има заявен интерес от четири дружества.

Другите два обекта са "Чифте баня“ и "Дервиш баня“. Общината вече е внесла иск в съда за да са определи тяхната собственост. Целта на това дело е да се определи Община Кюстендил като неоспорим собственик на тези имот и да се премине към процедура по концесия.

Относно белодробния санаториум – възстановява се осветлението по "Алеята на любовта“, ще се облагороди дворът на бившето училище, ще се направи основен ремонт на спортната площадка, ще се извърши и обезопасяване на самата сграда.  

Коментира се и сградата на старото "Второ основно училище“. През месец март ще се кандидатства с проект за пристрояване и ремонтиране на основната сграда. Там ще бъде преместена регионалната библиотека и всичките й филиали.