На връх Стефанов ден-27 декември, на видинското пристанище, акостира последният за годината туристически круизен кораб по река Дунав, предаде репортер на "Фокус“.

С пристигането на луксозният кораб "Amabella“  на видинския порт официално приключи сезона на туристическите пътувания по голямата река за 2023 година, съобщиха от Пристанище -Видин. На борда пътуваха 60 туристи от САЩ, Великобритания и Мексико.

Според официална справка на местната пристанищна администрация,  през туристически сезон  2023 г. на пристанище Видин са  акостирали  близо 300 круизни кораба с над 36 000 чуждестранни туристи.

За първи път тази година сезонът стартира на 20 март с пристигането на луксозния кораб  "Viking Lif" със 150 американски  и японски туристи  на борда, и продължи по-дълго - до 27 декември.

Круизните кораби се агентират от български туристическа агенции и плават под различни национални флагове. "Балкантурс" ООД е водещият туроператор на плаванията по река Дунав. Другият български туроператор е "Дунав турс хотелс", който агентира значително по-малко круизни кораби.

Най-натоварени са месеците май, юни, юли, август и септември, в които акостират от 40 до 45 кораба месечно. В определени дни на видинския порт могат да се видят на стоянка до 5 луксозни круизни кораба, на които се възхищават видинчани и гостите на града.

Пътуванията по реката се превърнаха в туристически хит за чуждестранните туристи, особено тези от Америка и Азия, след 2010 г. , споделят екскурзоводи. В годините от 2010 до 2019 пътуванията с круизни кораби по Дунав отбелязват ръст, за да се ограничат и окончателно спрат по време на пандемията от COVID 19 през 2020 и 2021 г.

През 2019 г. на пристанище Видин са акостирали 325 луксозни туристически кораба с близо 48 000 чуждестранни туристи, сочи справка на пристанищната администрация. В сравнение с 2010 г. увеличението бе близо три пъти. През 2020 г. - първата година на пандемията, при планирани 456 кораба, на порта пристигнаха едва 18 с 1730 туристи, което бе 25 пъти по малко от предвиденото. В края на туристическия сезон през 2021 г. статистиката показва 124 кораба с 11 595 пътници.

През целия сезон 2022 г. на видинското пристанище акостираха над 324 круизни кораба, с близо 40 000 чуждестранни туристи. За 2023 г. броят на корабите акостирали на порта са 296, с близо 33 000 туристи.

По традиция туристите, слизайки на българския бряг, посещават един от символите на Видин – крепостта "Баба Вида", забележителностите на дунавския град и основно разглеждат Белоградчишките скали и крепостта "Калето". Малка част от тях посещават пещерата "Магурата" поради особеностите на обекта - висока влажност и хлъзгав терен. От началото на септември към най-посещаваните обекти от туристите във Видин се прибави и изцяло ремонтираната и превърната в Културен център "Жул Паскин“ 130 годишна сграда на Синагогата.

Сред  актуалните атракции, които се предлагаха на круизните туристи през тази година бяха пешеходна разходка и велообиколка в централната зона на Видин и крайдунавския парк, дегустация на местни ястия и вина. Музикантите от Симфониета Видин на чуждестранните туристи предлагаха концерт-лектория, включваща известни музикални произведения от чужди и български композитори.

Посещенията на туристите на видинския бряг завършват с фолклорна програма на борда на кораба.

До средата на декември крепостта "Баба Вида" е посетена от над 10 300 чуждестранни туристи, основно пътуващи с круизните кораби, а Белоградчишките скали и крепостта "Калето“ са посетена от близо 24 000, уточняват от видинския Регионалния исторически музей.

Речните круизни кораби по река Дунав са сред луксозните плавателни съдове, плаващи по реката основно под швейцарски, германски, канадски флаг. Чуждите туристи са от всички континенти - най-много са американците, японците, както и европейците. Значителен е делът на посетителите от Канада, Нова Зеландия, Австралия, от страни от Южна Америка, Япония и Китай, сочат данните на туристическия бранш.

Любопитното е, че всички туристи са над 65 години, като преобладават семейните двойки. Много често на борда на корабите пътуват известни чуждестранни личности от артсредите и бизнеса, но анонимно, споделят гидовете. 

Според гидовете на круизните кораби чуждите туристи проявяват силен интерес към религиозни и исторически обекти в България, както и към обекти от близкото минало.