Негово Превъзходителство г-н Миклош Борош – извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България посети Смолян в деня, в който се навършват 99 години от рождението на Ласло Наги – унгарски поет и преводач, Почетен гражданин на Смолян. С него беше и директорът на Институт "Лист“ – Унгарски културен институт – гр. София, г-жа Сандра Мишкеди. Първата спирка на гостите беше в Къща музей "Ласло Наги“ в Райково, където бяха посрещнати от уредника Мария Маргаритова, съобщиха от пресцентъра на Общината. Бяха поднесени венци пред паметната плоча на унгарския творец, а след това разгледаха къщата, в която е живял Ласло Наги и експозицията в нея. Миклош Борош остана впечатлен и изключително доволен, че тук в Родопите се пази жив спомена за Ласло Наги. Къщата, в която той е живял в продължение на две години /от 1949 до 1952 г./ е превърната в музей и съхранява неговото въздействащо творчество.

Пред бюст-паметника на Наги до Регионалната библиотека "Николай Вранчев“ гостите бяха приветствани от секретаря на Община Смолян Момчил Николов. Той посочи, че името на Ласло Наги е духовен мост между българо-унгарските културни отношения през ХХ век. "И днес продължават активната съвместна дейност и многобройните проекти между побратимените Смолян и Кишпещ. Сътрудничеството започва през 2004 г. и вече 20 години не спират ежегодните инициативи и обмени между българския и унгарския град. Дълбок поклон пред поетичната дарба на Ласло Наги, пред ненадминатите му преводи на известните български поети, пред любовта му към българската народна поезия, брилянтно преведена на унгарски“, каза Николов.

Миклош Борош и Сандра Мишкеди разгледаха постоянната експозиция на РИМ "Стою Шишков“ и откриха изложбата "ПЕТЬОФИ ОБИКАЛЯ СВЕТА“, посветена на унгарския поет и революционер Шандор Петьофи. Гостите бяха впечатлени от историята на Среднородопския край и зарадвани от факта, че традиционно, всяко лято, залите на музея са изпълнени с детска глъч от участниците във "Ваканция в музея“.

По време на срещата си с кмета Николай Мелемов, унгарският посланик каза, че ще насочи усилията си към популяризиране на Смолян и Родопите сред унгарските туристи. Един от начините за това е да се организират разностранни събития по повод 100-годишнината от рождението на Ласло Наги, която ще честваме през 2025 г. Така ще се покаже на унгарските туристи защо техния творец е обичал толкова много Родопите и е приел България за своя втора родина, а тук го наричат "Унгарецът от Родопите“. От своя страна директорът на Унгарския културен институт Сандра Мишкеди сподели идея да се организират творчески дни в Смолян за унгарски културни дейци.