Посланикът на Република Турция в България - Н. Пр. Мехмет Саит Уянък посети Тракийски университет – Стара Загора. Той бе придружен от г-н Корхан Кюнгерю – генерален консул на Турция в Пловдив, г-н Генджехан Бабиш - втори  секретар в Посолството на Република Турция у нас и г-жа Феризе Топал – секретар.

Делегацията беше посрещната лично от ректора – проф. Добри Ярков, който представи университета, неговите широки възможности за теоретична и практическа подготовка на студенти в различни сфери на познанието,  както и за научно-изследователска дейност. Проф. Ярков с гордост сподели, че  ръководеното от него висше училище е сред водещите университети в страната и в него към момента  се  обучават повече от 10 000 души от над 60 държави. Студентите от Република Турция понастоящем са 25, а още 8 в момента изучават български език, за да могат да кандидатстват догодина в избраните от тях специалности. “Вратите на Тракийски университет са широко отворени за всички Ваши сънародници, желаещи да се обучават при нас!"- заяви проф. Ярков и допълни, че по негови впечатления студентите от нашата съседка традиционно са много мотивирани и ученолюбиви. 

По време на срещата с ръководния екип на университета бяха представени всички аспекти на дългогодишното сътрудничество между старозагорското висше училище и различни университети в Турция, което се развива успешно в продължение на повече от 15 години. Н. Пр. Мехмет Саит Уянък бе впечатлен от вече установените взаимоотношения с редица учебни заведения в Истанбул, Анкара, Бурса, Чанаккале, Одрин и др., както и от устойчивите партньорства в областта на образователния обмен, водородните технологии, съвместната работа по научно-изследователски проекти и обучителни програми. “Поздравявам Ви за всичко, постигнато до тук! Университетът Ви е наистина впечатляващ!" - каза Негово Превъзходителство и изрази готовността си да съдейства за задълбочаване на вече установените партньорства, както и за установяване на нови такива с други университети в родината му. 

В края на срещата бяха разменени и протоколни подаръци. Проф. Ярков изненада своите гости с традиционни български млечни продукти, произведени в университетския Академичен технологичен център. Посланикът от своя страна връчи на домакина в знак на приятелство комплект за традиционно турско кафе. 

Преди да отпътува от Тракийски университет,  делегацията разгледа с интерес  модерния Академичния информационен център, както и Музея на коня и конния спорт, съхранил уникални исторически експонати от Третото българско царство.