Посетителите на Ботаническата градина в Балчик имат уникалния шанс да наблюдават цъфтежа на екзотичното растение Фибигия, предаде кореспондентът на Радио "Фокус" – Варна. Ботаниците разказват, че това растение е представител на семейство Кръстоцветни. Видът е естествено разпространен в района на източните Егейски острови, Гърция и остров Крит. Фибигията е разклонен многогодишен храст. Достига височина около 10-30 см.

Цъфти с лимонено-жълти съцветия с големина до 10 см през месеците март и април. В този период може да се наблюдава в колекцията със скални растения в алпинеума в Градина Разсадника в Архитектурно-парковия комплекс край морето. Екземплярите са отгледани от семена, получени по научния обмен Index seminum. В естествените местообитания растението се среща до 200 м надморска височина в пукнатини от крайбрежни варовикови скали и на малки острови.

Това растение е егейски ендемит. В Ботаническата градина в Балчик цъфнаха и първите лалета. Така започва своеобразният парад на лалетата, който се случва всяка година през пролетта. 50 000 лалета от 64 сорта ще радват през април и май посетителите. Над 30 са новите сортове - от класовете простоцветни ранни и късни лалета, кичести ранни и късни лалета, триумф, дарвинови хибриди, лилиевидни, ресничести, веридифлора, рембранд, папагали, многоцветни лалета и ботанически лалета, включващи класовете кауфманиана, фостериана и грейги. Доминира клас Триумф.

Пролетните багри и свежест ще допълват типичните за този сезон цветя - незабравки, теменужки, зюмбюли и др.



Жулиета НИКОЛОВА