Портрет на Апостола на свободата Васил Левски изрисуваха върху фасадата да жилищен блок във Велико Търново, предаде кореспондент на "Фокус“. Сградата се намира в кв. "Бузлуджа“, а родолюбивата инициатива е реализирана само и единствено от живущите в нея.

Идеята идва от домоуправителя Милен Кръстев, който се грижи не само блокът да изглежда добре, но и да поддържа приветливо и красиво цялото пространство около него.

"Васил Левски е най-святата фигура в историята, няма друг като него. Дал си е живота на 36 години. Няма друг образ в света, който да бъде съпоставен с него. Васил Левски е свята личност“, отговаря ни Милен като го питаме защо точно Левски.

Апостола е изрисуван върху фасадата в цял ръст, точно както е изглеждал, а автор на стенописа е талантливата художничка Николета Антонова.

"В процеса на рисуване аз съпреживявам самия образ и си задавам много въпроси. Той е мислил за освобождаването на една държава, която дори не е съществувала на картата. Върху това нещо трябва да се замислят сега младите хора. Левски не е бил заможен човек, но е имал идеали и ценности. Всеки може да има материално благосъстояние, когато се обърне към духовното и има ценности“, разказва за творбата си Николета.

Идеята на рисунката е не само да ни учи да помним и ценим историята си, но и да ни обединява, обясняват живущите в блока.

Това е втори стенопис на историческа личност върху фасадата на този блок. На първия вход е изрисуван Димитър Благоев, чието име носи и улицата, на която той се намира.

Луиза ТРАНЧЕВА