Около 21:30 ч. на 6 септември в гр. Русе в района на паркинга на "Левента“ екип на Първо РУ е спрял и проверил лек автомобил. При полицейските действия е установен като водач 21-годишен русенец, който при тест за употреба на наркотици с техническо средство е показал положителен резултат за канабис, а впоследствие водачът е бил придружен до болницата, където е дал биологични проби за изследване.

По случая е започнато бързо производство за престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК, заведено по описа на Първо РУ. В хода на проверката е  установено още, че в колата 21-годишният е имал наркотик, като на централната конзола вътре в автомобила, между предните две седалки, е намерена пластмасова сфера със суха тревна маса с мирис на марихуана.

Младият мъж обяснил на служителите, че тревата е негова и я е предал доброволно. Срещу 21-годишния е образувано бързо производство за престъпление по чл. 354а , ал. 3 от НК, по описа на Първо РУ. В същия автомобил, като пътник на предна седалка, униформените са установили още един русенец на 20 г. В него при обиск са намерени - полиетиленов плик  със суха тревна маса със специфична миризма на марихуана, гриндер със следи от зелена тревна маса и електронна везна, за които той обяснил, че са негови и ги е предал доброволно. Срещу 20-годишния също е образувано бързо производство по описа на Първо РУ, за престъпление по чл. 354а , ал. 3 от НК.

Около 23 часа на 7 септември на главния път I-5, в района на км. 53+100 е хванат още един дрогиран шофьор. Патрулен екип от РУ – Бяла е спрял за проверка лек автомобил, управляван от 19-годишен. Водачът е изпробван с технически средства за алкохол и наркотици, като първата проверка е отчела отрицателен резултат, а втората положителен за употреба на амфетамин. Констатираното от полицейските служители е документирано и 19-годишният е бил придружен до ФСМП-Бяла, където е дал проби за изследване. По случая е образувано бързо производство по описа на РУ - Бяла, за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, съобщиха от ОДМВР-Русе.