Преди броени дни младият цигулар Виктор Василев се завърна с втора награда от Международния цигулков конкурс Tibor Junior в Сион, Швейцария. Пътуването се осъществи отново с подкрепата на Община Пловдив.

Конкурсът е един от най-авторитетните цигулкови форуми за млади музиканти между 14 и 17-годишна възраст. Тази година след преселекция бяха допуснати само 15 участника от целия свят - Северна и Южна Америка, Европа и Азия.

Конкурсът протече в три оспорвани кръга, като всички млади цигулари изпълняваха програмата си като солисти на оркестър. До трети кръг бяха допуснати само трима участника, като Виктор завоюва второ място. Част от финалната му програма включваше и българско произведение. Като допълнителна награда Виктор получи и майсторски лък от фондация Sion Violon Musique. Финалният гала-концерт се състоя в Театър Валер, Сион. Конкурсът се излъчваше на живо и бе отразен освен от швейцарските и от световните музикални медии като The Violin Channel, The Strad и др.

Летният сезон за Виктор беше изключително ползотворен. Той взе участия в поредица музикални академии, концерти и конкурси. В началото на юли, Виктор участва в Швейцарска международна музикална академия SIMA, под шапката на швейцарската фондация Youth Classics в Цюрих. От над 90 участници Виктор бе избран за едни от шестте солиста на Südwestdeutsche Philharmonie Konstanz и получи голямата награда - майсторска цигулка от лютиера Питър Грайнер за ползване в рамките на две години.

През август Виктор бе поканен и като стипендиант на лятната международна академия "Орфеус" във Виена, където бе солист на оркестър в рамките на Wiener Klassikfestival, който се проведе в Minoritenkirche под диригенството на Йн Уанг. Паралелно с това Виктор участва в Международен младежки конкурс Антонио Вивалди във Виена, където стана носител на голямата награда за най-добро изпълнение на произведение от Вивалди.

Виктор е вече добре познат млад талант на музикалната общественост както в България, така и в чужбина. Роден е през 2007 г. в Пловдив и учи цигулка при г-жа Дарина Данкова и в класа на проф. Марио Хосен в НБУ – София. Ученик е в НУМТИ "Добрин Петков" – Пловдив.

През годините Виктор е лауреат на първи награди от конкурсите  Grumiaux - Брюксел (Белгия), Andrea Postacchini - Италия, Bohdan Warchal – Словакия, Kocian – Чехия и др.

Бил е солист на много от симфоничните и камерни оркестри в България – като Пловдивска Опера, Симфониета Враца, Симфониета Шумен, Софийски солисти, Камерата Орфика, Симфониета София, Струнен оркестър – Хасково, Струнен оркестър "Орфей" - Перник и други.