По повод 20 септември - Ден без загинали на пътя, Областна администрация – Пловдив организира съвместна инициатива с ОД на МВР-Пловдив, Община Пловдив, район "Тракия“, РУО-Пловдив. В 12:15 часа доброволци от институциите  ще помогнат за безопасното пресичане на учениците на пешеходна пътека пред СУ "Софроний Врачански“. Сред доброволците са заместник областният управител Атанас Ташков, кметът на район "Тракия“ Костадин Димитров и заместник-кметът Веселина Стоянова.

Събитието е насочено към безопасно придвижване на учениците до учебните заведения, тъй като те са най-уязвимите участници в движението. Подобни кампании оказват положително влияние върху децата за изграждане на още по-висока култура за безопасно пресичане и изострят вниманието на водачите на МПС за полагане на максимални усилия за опазване живата и здравето на най-малките.

Инициативата е част от събитията, които се организират за осма поредна от Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL -  Ден без загинали на пътя. Дните за безопасност са  между 16  и 22 септември и преминават под  мото "Остани жив! Пази живота!“ ("Stay alive and save lives").  

Дните на безопасността на пътя за Република България – 2023 г. ще проведат под патронажа на г-н Калин Стоянов - Министър на вътрешните работи, а 20 септември е обявен за Ден без загинали на пътя. Целта на кампанията е чрез всички възможни средства за комуникация да се популяризира в най-висока степен и сред максимален брой хора идеята за НУЛА загинали при пътнотранспортни произшествия поне за един ден.