Военните хеликоптери, поне от заявленията, които бяха направени, би следвало днес да са пренасочени към пожара на българо-гръцката граница. Моето мнение е, че до навлизане на пожара в Р България, няма да се ползват. Това каза пред журналисти полк. Румен Колев, зам.-командир на Трето бригадно командване, предаде репортер на "Фокус“.

По думите му според данните, с които разполагат, към момента няма поводи за притеснение по отношение ситуацията на българо-гръцката граница и пожара, който гори в планината Славянка на гръцка територия. От думите на полк. Колев стана ясно, че от сутринта на терен са и военнослужещи от Военно формирование 26 400.

"Дейността, която извършват военнослужещите е да не допуснат ситуацията да прерасне. Теренът, на който действат е изключително труден. Недостъпен бих казал. Говорим за от порядъка на няколко часа марш пеша, който трябва да се извърши, за да се достигне до браздата между Гърция и България. Хората вече са на терен и изпълняват една от мисиите, които имаме - поддържане на формирование за овладяване и преодоляване на последствията от бедствия. Такова формирование има в Благоевград, като бройката варира в зависимост от нуждите“, каза още той.

Полк. Колев добави, че заради ситуацията по границата поддържат непрестанна връзка с "Пожарна безопасност и защита на населението“, с горските служители и военнослужещите, които са на терен.

"При нас за умора все още не може да се говори, тъй като днес е първият ден, в който сме активирани. Умора със сигурност ще има във връзка с продължителни дейности и дългия марш, за който споменах малко по-рано. Надяваме се ситуацията да не прерасне в бедствие. Военно формирование 26 400 и Сухопътните войски имаме организация за ротиране, така че да не се натрупва умора. Имаме създадена организация“, категоричен беше той.