Политически сили в Общински съвет – Шумен излязоха с декларация във връзка с военните действия в Украйна, съобщиха от общинския съвет.

Декларация:

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин заповяда атака срещу Украйна. Тази инвазия, продължаваща вече пети ден, е акт на война срещу териториалната цялост на една европейска суверенна държава. Русия е велика страна, със славна култура, история и народ, но властта в Русия отказва да зачита правилата за мирно решаване на споровете. Този конфликт обрича на братоубийства безброй руснаци и украинци в една безсмислена война, която освен чисто човешки загуби и трагедии, ще доведе и до трайни финансови последици в световен мащаб.

ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ:

1.Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/;

2.ВМРО - Българско национално движение;

3.Демократична България - Обединение /ДА България, ДСБ, Зелено движение/;

4.Движение за права и свободи;

5.Група общински съветници "За Шумен“.

Остро осъждат руската военна инвазия срещу Украйна и настояват за нейното незабавно прекратяване и изтегляне на руската армия извън пределите на украинската територия.

Настояват за гарантиране живота, здравето и имуществото на всички граждани, живеещи на територията на Украйна.

Подкрепят българската държава в организираните действия за защита на правата и законните интереси на българите, живеещи в Украйна.

Изразяват готовност Община Шумен да окаже хуманитарна и логистична помощ на хора, идващи както от побратимения ни гр. Херсон, така и от цяла Украйна, включително и чрез настаняване на бежанци.

Призовават всички спорове и конфликти да се решават по мирен път, чрез дипломация, взаимно уважение и толерантност при спазване на международното право.

Напомнят, че ядрената енергия е предназначена да служи за благото на човечеството.

ПОДКРЕПИЛИ:

1.Местна коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/:

Даниела Русева

2.ВМРО - Българско национално движение:

доц. Стефан Минков

3.Демократична България - Обединение /ДА България, ДСБ, Зелено движение/:

Васил Тодоров

4.Движение за права и свободи:

Гюнай Тефиков

5.Група общински съветници "За Шумен“:

Добромир Драев