В Кюстендил беше представена специализираната полицейска операция "Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!", предаде репортер на "Фокус“. Началникът на сектор "Пътна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Кюстендил Радослав Боюклийски допълни основните моменти в акцията, която продължава до края на месец октомври.

ОТ 16 до 22 септември ще бъде обявена Седмица на детската пътна безопасност под надслов "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“. 22 септември е обявен за ден без жертви на пътя.

По разпореждане на директора на Областна дирекция на МВР – Кюстендил са изготвени уведомителни писма до кметовете на всички общини, с които се разпорежда до 15 септември да бъде освежена пътната маркировка пред училищата, да се възстановяват заградителните ограждения. "Главните пътни артерии в градовете имат направена пътна маркировка. Добре е направена пътната маркировка по Главен път Е – 79 и по пътя Кюстендил – Дупница“, каза  Радослав Боюклийски.

Наред с полицейските операции за контрол, насочен към осигуряване на безопасността на децата на пътя, е предвидено пътни полицаи да влязат в училищата, за да напомнят на учениците основните правила за безопасност. Това ще става в рамките на 10-минутни беседи. Служители на "Пътна полиция“ ще предоставят и информационни материали.

На 15 септември ще бъдат подсигурени всички училища в областта. Ще има полицейски служители с цел недопускане на тежки пътнотранспортни произшествия. Всички автомобили ще бъдат с включена светлинна сигнализация.

Контролът по пътищата ще продължи през цялата учебна година. Ще се проверяват и питейни заведения, търговските обекти. Полицейските служители ще реагират при неправилно или рисково движение от страна на децата. Нулева ще бъде толерантността към шофьорите, спиращи на по-малко от 5 метра от пешеходните пътеки.

Стана ясно, че за периода от 1 септември до 31 октомври 2022 година са настъпили 57 пътнотранспортни произшествия. От тях 12 са тежките катастрофи, четирима души са загинали, 19 са ранените. За този период няма произшествия с деца до 18-годишна възраст.

Венцеслав ИЛЧЕВ