Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите за зачестяване на опитите за телефонни измами пред днешния ден, съобщиха от ОД на МВР. Основно са засечени обаждания към телефони на възрастни и самотноживеещи хора в Панагюрище и съседните населени места. Схемата, който се използва е класическа:

Измамниците са се свързват по стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Първоначално непознат се представя за син, дъщеря, внук или внучка и с чувствен глас съобщава, че е пострадал при катастрофа. После звъни друг непознат, който се представя за лекар и потвърждава за пострадалия роднина, но информира, че за лечението е необходима немалка сума пари и се опитва да убеди възрастната жертва в това.

Минути след като разговора приключи на телефона звъни друг измамник и се представя за полицай – инспектор, криминалист, разследващ полицай, следовател, който разследва телефонни измами. Той информира възрастният човек, че измамниците са го нарочили и днес ще го притесняват и заплашват. Мнимият полицай обаче обещава, че ще изпрати на адреса свой "колега", който да вземе приготвените пари или ценности – златни или сребърни бижута, те ще бъдат белязани и описани, като така ще могат да заловят измамниците и тормозът да бъде преустановен. Ако жертвата не се поддаде понякога дори отправят открити заплахи и закани за живота на пенсионера или неговите близки.

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.