За поредна година районните управления и областната дирекция в Перник организират Дни на отворените врати. Повод е професионалният празник на служителите от МВР – 05 юли. Инициативите се проведоха от 24 до 27 юни, в Перник, Радомир, Брезник и Трън. Деца от детски градини и училища се запознаха с историята на МВР, работата на полицейските служители, техните правомощия по закон, помощните средства които използват в ежедневната си дейност, както и разгледаха материалната база и работните помещения на органите на реда. По-големите от тях получиха информация, как могат да станат полицаи и какво обучение е необходимо за тази професия.

Първо РУ – Перник бе посетено от четвъртокласници при ОУ "Хр. Ботев“ – гр. Батановци. Най-атрактивна за децата се оказа демонстрацията със служебно куче – изпълнение на команди и задържане на престъпник. Второ РУ бяха домакини на първокласници от 11-то ОУ "Елин Пелин“ – Перник. Малчугани от детска градина "Ален Мак“ гр. Трън гостуваха на местните полицаи. Седмокласници и осмокласници от СУ "В. Левски“ гр. Брезник проявиха любопитство за историята на МВР и начините за постъпване на работа в системата. В РУ – Радомир над 70 ученици от две летни занимални бяха запознати с това каква дата е 05 юли за служителите в системата на МВР. Малките гости получиха информация за историята на РУ – Радомир, разгледаха изложбата и музейния кът, подредени в сградата на управлението. В кабинета си, началникът на РУ – Радомир главен инспектор Павел Джалев отстъпи своя стол и децата заеха неговата позиция, възлагайки задачи на своите "подчинени“. Служители от РСПБЗН – Радомир също представиха на децата информация за тяхната работа, противопожарната техника и оборудване.

Инициативата "Дни на отворените врати“ ще продължи на 04 юли в областната дирекция на МВР – Перник. Директорът старши комисар Милчо Милчов ще се срещне с ученици от 9-то ОУ "Темелко Ненков“ – Перник. Сградата на полицията може да бъде посетена и от други желаещи, както ученици, така и граждани, след предварителна заявка на посочените в интернет страницата телефони.