"Бях на една среща в ОУ "Васил Петлешков" в Пловдив, при директора, разказа пред журналисти инспектор Илиян Гвоздев, който спаси първокласник, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. "Излизайки от двора на училището, видях една от учителките на първи клас да тича срещу мен, доста притеснена, като ми поиска помощ. Каза ми, че едно от децата е в безпомощно състояние. Веднага отидох в класната стая и видях детето, което наистина не изглеждаше добре. Прецених, че трябва да действам веднага, че няма време да викам Бърза помощ. Взех го на ръце и се качихме на патрулката, заедно с медицинската сестра на училището, която също ми помогна много. Закарахме детето в Спешното, където ни посрещнаха истинските професионалисти и върнаха живота на детето. По пътя се обадих на тел. 112, за да се подготвят. През цялото време бях с включен звуков сигнал. Момчетата ми учат в това училище, родител съм", разказа инспектор Гвоздев.

"Аз не съм герой! Това е една нормална човешка реакция и е добре всеки да е подготвен да може да действа правилно и адекватно в такива ситуации, за да имаме повече добри новини", каза още инспекторът.

Той отбеляза, че това не е първият случай, когато помага в такава ситуация, и че това е част от професията му, защото те винаги пристигат първи на място. Инспекторът все още не се познава с родителите на детето.

Първокласникът е добре, стабилизиран. Едно забавяне наистина би коствало живота на детето, разказа пред журналисти д-р Кирил Атлиев, началник на Спешното отделение в УМБАЛ "Свети Георги“. "Детето бе донесено на ръце от инспектор Гвоздев, без дишане и в кома, добави той и подчерта, че реакцията на инспектора и медицинската сестра е била животоспасяваща.

"Двамата с д-р Ахмед Чифчи, с когото били дежурен екип, възстановили дишането на детето, повикали анестезиолог и направили консултации с невролог и хирург. По-късно то е откарано с линейка в интензивното отделение на Детска педиатрия, където се намира и в момента с ясно съзнание, без затруднения в дишането и в стабилно хемодинамично състояние.

Цветана ТОНЧЕВА