Служители на ОДМВР. Пловдив, Пожарната, затвора и ареста поискаха по-високо заплащане и промяна на ставките за нощен и извънреден труд, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. Доньо Янчев, от синдикатите на МВР съобщи, че протеситрат отново, тъй като преговорите куцат и техните искания за заплати и реформа не се случва на практика. Обсъжданията стават без тяхно участие.

Освен за повишаване на заплатите от синдиката искат и подобряване на медицинското обслужване. Вече втора година няма профилактични прегледи и само през 2020 година 7 души от ОДМВР Пловдив са загубили живота си от сърдечни проблеми. Всички се надяват на преговори и ако те не се случат, то полицаите готвят още протести. Според тя бюрокрацията в системата продължава, заплащането на извънредния и нощен труд е смешно – по 1 лев на час и по тази причина много служители са напуснали системата през последните две години.

Пожарникатрите също не са одволни от заплащането и имат същите искания като колегите им полицаи. Те не са добре обезпечени и технически, за да бъдат в крак с другите пожарникари в Европа. Те също очакват реформи в системата, каза Властанов. През следващата седмица федерацията ще има извънреден съвет , на който ще се решава как ще се протестира занапред.

На протесдта дойдоха и служители на затвора и ареста в Пловдив. Юри Корнов обяви, че са дошли, за да подкрепят колегите си, но и за да поставят и техните искания, които основно са за увеличение на заплатите, за промяна на ставките за нощен и извъреден труд. Те искат и пари за пътни, за дрехи, които са много зле в момента. Условията на труд също не са добри.

В другите държави заплатите се вдигат при всяка инфлация, а в нашата държава трябва да правиш протести и да си искаш, за да ти увеличат заплатата, каза Юри Корнов.

Цветана ТОНЧЕВА