Покъртителната история на кучето Берта тресе социалните мрежи през последните дни, видя репортер на "Фокус". Кучето е било изоставено в необитаема и порутена къща в Пазарджик, завързано за синджир, под открито небе, на минусови температури, с рана на главата, тънещо в неописуема мръсотия и боклуци, без възможност да се скрие, завързано на метър тел.

Съдбата на питбула не остава незабелязана от любители на животните, които веднага алармират в мрежата и търсят начини да го спасят. Едно от момичетата звъни в продължение на седмица на телефоните на общината, в ОДБХ в Пазарджик, в полицията, но отникъде не получава никакъв отговор и отношение към проблема на животното.

След поста и във Фейсбук се отзовават и други защитници на животните, които започват да търсят начини, по които да спасят клетото животинче.

Доброволците взимат решение сами да го освободят от синджира. Едно от момичетата го прибира в апартамента си, но по лични причини на сутринта връща Берта в изоставената къща. Междувременно защитниците разбират, че животното е престояло при тези тежки условия, на това място, близо пет години, като от време на време храна му носят съседи, а собствениците почти не се интересуват от него. Раната на лицето му е от дълго време, става ясно от клип от предишни години, на който те попадат.

Различни могат да бъдат предположенията за животното и за раните му. Всички знаем от предишни примери, че питбулите се търсят за незаконни боеве, а Берта е женска и може да бъде полезна и за разплод. Но всичко това трябва да бъде установено от разследващите, които се надяваме да се активират след публикацията ни.  

Сега обаче проблемът е друг. В момента Берта се издирва. Тя просто изчезва след публикациите във Фейсбук за нея. Забелязано е било как лек автомобил с пазарджишка регистрация пристига на адреса и вдига кучето. Няма информация къде се намира то, пишат алармират отново защитниците на животни.