Показаха скица на Елин Пелин за празника на Архивите в Кюстендил, предаде репортер на "Фокус". По повод 10 октомври - Празника на българските архивисти и във връзка с отбелязването на 60-годишнината на Държавен архив - Кюстендил, беше представена изложбата "Из разнообразието на архивното богатство“. В изложбата са представени графики, които са дигитализирани през 2020 година и могат да се видят в архивната информационна система. "Личните фондове са богатство в което се съхраняват разнообразни видове документи. Извадили сме от тях тези, които са свързани с изобразителното изкуство. От няколко лични фонда имаме графични портрети на известни личности, както и рисувани от известни личности“, каза Албена Георгиева, експерт в Държавен архив – Кюстендил.

Във фонда на Димитър Протич, който е юрист, бил е член и председател на Върховен касационен съд, са показани запазени графични портрети на художника Александър Божинов и на Петър Морозов, художник, график и живописец. Портретите са рисувани от Андрей Протич, който е братовчед на Димитър Протич.

В същия фонд се намира и графичен портрет на Стефан Костов, рисуван от Елин Пелин. Той е писател, драматург и етнограф. Архивът има и фонд на Кирил Николов – Странджата. Странджата е спортист, боксьор, а от 1950 година на негово име се е провеждал международен боксов турнир. В експозицията е представено и ученическо творчество, от фонда на някогашното училище в село Габрашевци, община Трекляно. Рисунките са открити при паспортизация, като с тях е била подвързана архивната единица.

Част от арт-архива са и два портрета от семеен фонд на юриста Милан Киселички и съпругата му. "При обработката на архивните документи и архивните единици, тези два портрета са описани, че са рисувани от Владимир Димитров-Майстора. Нямаме потвърждение, че това е така, предстои това да бъде изяснено“, каза Албена Георгиева.

Изложбата съдържа част от фонда "Захариева Илона Веселинова“. В този фонд са включени документи на художника Илона Захариева. Представени са нейни творби, вписващи се в темата на изложбата. "Тук имаме един жив фондообразувател на документи. С това апелираме и други известни личности от града да си предадат своите архиви при нас“, каза експертът от ДА – Кюстендил Рики Петрова.

"Това е празникът, свързан с организираното държавно управление на архивите, датиращ от 1951 година. Този ден е важен и за нас, защото тази година отбелязваме 60-годишнината от създаването на Държавен архив – Кюстендил. 1963 година е годината на създаване на кюстендилския архив“, каза Петър Шейков, началник на ДА – Кюстендил. Той посочи, че пред структурата има редица задачи. Научно-изследователският потенциал, събирателската и издирвателската дейности също са сред целите на архивите.