Поход до старата столица Велики Преслав бе част от ритуала по присвояването на първо офицерско звание на тазгодишните випускници на НВУ “Васил Левски". От висшето училище уточняват за “Фокус", че курсантите от 146 випуск "Цар Симеон Велики“ са извървели пътя от Патлейнския манастир "Св. Пантелеймон“ край Велики Преслав до Националния историко-археологически резерват "Велики Преслав“. Походът е в чест на предстоящия тържествен ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчването на дипломите на курсантите, които завършват обучението си тази година.

На чело на похода застанаха началникът на Военния университет бригаден генерал Иван Маламов и тримата му заместници - полк. Георги Крайнов, полк. инж. Иван Йовков и подп. Светломир Стоянов, както и директорът на Археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Курсантите потеглиха от Патлейнския манастир, където се смята, че са живели и творили учениците на светите братя Кирил и Методий, на св. Климент Охридски и св. Наум Преславо-Охридски. В този манастир през 907 година умира като монах св. княз Борис Покръстител.

Първата им спирка след това бе Кръглата църква в стария град, където д-р Горчев разказа на бъдещите лейтенанти историята на църквата, говори им за Дворцовия комплекс и за историята на Първото българско царство. Походът спря и в храм-паметник "Св. св. Кирил и Методий“, където архиерейският наместник на Шумен отец Димитър Николов и архиерейският наместник на Велики Преслав отец Иван Павлов отслужиха водосвет.

Археологическият музей "Велики Преслав“ е последната спирка, където курсантите гледаха интерактивен филм за Велики Преслав и Преславското съкровище и имаха възможност да видят самото съкровище.

Миналата година курсантите от 145 випуск "Васил Левски“ на НВУ "Васил Левски“ са преминали по стъпките на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. По този начин се възстановява традицията всеки випуск на Военния университет да приключва обучението си с поход, дни преди производството си.