Една общинска дейност вече дава добър урожай: 12 пъти е увеличението на броя и размера на глобите за нерагламентирано изхвърляне на боклук от страна на граждани и фирми спрямо предходния месец. Причината за ръстта е, че в установяването на нарушителите активно се използват повече от 5 мобилни камери, които се местят на различни места в града, съобщи кметът на Варна Благомир Коцев.

По отношение на сметосъбирането и чистотата в града кметът посочи, че фирмата е санкционирана с рекордна сума за неизпълнение на договора – около 200 000 лв. само през месец юли.

Развалянето на 5-годишния контракт със сметопочистващата фирма във Варна, сключен от предходната администрация, ще вкара Общината в сериозна съдебна битка и същевременно ще трябва някой друг да извършва услугата, допълни кметът Коцев.

Заместник-кметът по сигурността Илия Коев обясни, че вандали са счупили една от камерите. Посегателството е станало в неделя, но за щастие вчера те са били хванати.

Припомняме, че в началото на месеца Община Варна започна поетапно да монтира преместваеми камери във връзка със затягането на контрола върху чистотата. В координационен център в общината се събира информацията и картината от камерите. Целта е контрол върху замърсяването, правилното съхранение, събиране и извозване на отпадъците.

Камерите проследяват както машините, свързани с процеса по сметосъбиране и сметоизвозване, така и работниците от чистотата, служителите по екологията, гражданите, ползващи кофите за боклук.

Община Варна монтира и стационарни камери, но и мобилни, които ще се местят на всички локации, за които има сигнали на гражданите, че има проблем с чистотата. Мярката е част от комплексните действия по подобряване на чистотата в града

Припомняме, че и на платформата https://signal.varna.bg/ гражданите могат да изпращат снимки със замърсени места, за да се насочва видеонаблюдението именно там и да се установява бързо причината за проблема.