Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от 2-1 в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020 и 2021 г. от съвместен екип на НИМ и РИМ – Бургас.

През настоящият сезон подводните археолози концентрират усилията си в зоната, където е корабокруширал кораб от кр. на 18-нач. на 19 в. с товар от луксозни стъклени съдове, изрисувани с червена боя. Още в първите дни на проучванията са открити няколко цели стъклени чаши и керамични съдове от късноелинистическата епоха.

Подводните проучвания традиционно са организирани от Регионален исторически музей – Бургас, който участва с експерти при изследването на находките. Финансирането на подводните проучвания за пореден път е дело на Община Бургас. Благодарение на това Бургаският музей вече притежава най-голямата колекция от стъклени съдове от началото на 19 в. в България.