Община Велико Търново е получила покана от Министерството на регионалното развитие и благоустройство за сключване на договори за финансиране на първите одобрени проекти за саниране на жилищни сгради във старата столица. От местната администрация уточняват, че споразуменията касаят реализацията на проектите за енергийна ефективност в Етап I на процедура "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“.

Към момента от одобрените проекти за 16 блока в старопрестолния град, МРРБ е финализирало оформянето на документацията на следните сгради:

- кв. Чолаковци, ул. "Бяла Бона" №10, №12 и №14, с окончателен размер на одобрените средства в размер на 2 586 481,60 лева;

- ул. "Димитър Благоев“ №3, с окончателен размер на одобрените средства в размер на 1 120 333,48 лева;

- кв. Бузлуджа, ул. "Борис Богданов“ №9, с окончателен размер на одобрените средства в размер на 1 911 067,11 лева;

- ул. "Иларион Драгостинов“ №15, бл. 26, вх. А, Б, В, с окончателен размер на одобрените средства в размер на 1 057 131,12 лева.

Общият размер на инвестицията в прилагането на мерки за енергийна ефективност на горепосочените сгради е 5,6 млн. лева. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост. Яснота за това колко скоро ще започнат реалните дейности, обаче, все още няма.

Община Велико Търново очаква през предстоящите месеци юли и август МРРБ да финализира обработката на документацията и на останалите 12 одобрени проекта за саниране на многофамилни жилищни сгради по програмата.