В Община Видин днес бе подписан договор с предмет "Изпълнение на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) за изграждане на социални жилища за хора в неравностойно положение на територията на град Видин“, съобщиха от пресцентъра на общината. От страна на възложителя договора подписа кметът д-р Цветан Ценков, а за изпълнителя – Валентин Кръстев, управител на фирма "КИД Плюс“ ЕООД, която е избрана след проведена открита процедура за възлагане на обществена поръчка. Присъства и ръководителят на проекта Румен Лилов, началник отдел "Устройство на територията“ в общинската администрация.

Община Видин преодоля редица трудности, преди да се стигне до подписването на договора. Решението за определяне на фирмата изпълнител бе обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Жалбата подаде друг от участниците в процедурата, отстранен от нея тъй като не е направил предложение да изгради 37 социални жилища, които да са с капацитет минимум 100 потребители, което е изискване на Възложителя, произтичащо от условията на одобрения проект по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. След като КЗК остави жалбата без разглеждане, последва ново обжалване, вече пред Върховния административен съд, който със свое решение от 14.02.2022 г. се произнесе в полза на Община Видин. Тези обжалвания продължиха около 120 дни, а поради постъпилата жалба срокът за изпълнение на проекта е спрян и се подновява с влизането в сила на решението на ВАС.

Договорът за инженеринг е на стойност 1 449 200 лв. без ДДС. Съгласно него, изпълнителят трябва да представи инвестиционен проект в срок от 60 календарни дни, считано от датата на връчване на възлагателното писмо и изходните данни. Строително-монтажните дейности трябва да бъдат извършени в рамките на 380 календарни дни. Инвестиционният проект трябва да осигури изграждането на 37 социални жилища за минимум 100 обитатели. Те ще бъдат направени в сградата на бившата детска ясла в ж.к. "Христо Ботев“ (на ул. "Димитър Цухлев“ 44). Предложението на изпълнителя е да изгради 24 бр. жилища за едночленно и двучленно семейство; 3 бр. – за пет или шестчленно семейство; 8 бр. – за тричленни и четиричленни семейства, както и 2 бр. жилища, пригодени за хора в неравностойно положение.

Разходите за изпълнение предмета на настоящата обществена поръчка се осигуряват по проект BG16RFOP001-1.010-0005 "Изграждане на социални жилища в град Видин“, по Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г., приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие“, процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-1.010 "Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Видин“.