В Столична община беше подписан договор за климатична неутралност на София. Договорът ще бъде подписан с представители на бизнеса, професионалните асоциации и научните среди. Това е основен документ, който показва ангажимента на Столична община по отношение на постигането на целите за устойчивост и иновации в областта на управлението на климата, предаде репортер на Sofia24.bg.

Кметът на София Васил Терзиев изрази своето задоволство, че София вече е един от 100 града, които са част от тази инициатива. Подписването на Договора за климатична неутралност на София като един от 100-те климатично неутрални и интелигентни града в рамките на проекта "Нет зиро ситис“ (Net Zero Cities)“ беше одобрено вчера от Столичния общински съвет.

"Целта е до 2030 г. да намалим емисиите с 80 процента от нивата на които са били през 2022 г., което включва много мерки. Над 30 мерки на стойност над 800 млн. евро трябва да бъдат реализирани в следващите години. Това ще изиска много работа и от страна на администрацията, и на бизнеса, и на образователните институции. 

Изключително щастлив съм да бъдем в тази голяма група. Всички хора, които подписахме този договор. Общината не може да се справи с това без подкрепата на всички тези хора и перфектната работа между нас", каза Васил Терзиев

От думите на столичния кмет става ясно, че най-големият фокус ще бъде поставен върху секторите, които допринасят най-много за емисиите. 

"Това е транспортният сектор, където ние ще положим много усилия за подобряване на парка и модернизацията му. Както и да създадем условия, които да ни доведат до това -  80 процента от пътуванията в града до 2035 г. да се осъществяват през градския транспорт. Друг фокус за нас е строителният сектор. Тук има редица инициативи, които да спомогнат за намаляването на емисиите, както и подобрения в системата на отпадъците, свързани с преработката на всякакъв отпадък.

Аз вярвам, че с нашите общи усилия ще успеем да направим София успешен член на тази инициатива. Всичко, което ще бъде постигнато ще помогне София да бъде един хубав и зелен град, с високо качество на живот. Което ще даде един важен принос в борбата с климатичните промени. Нещо, което ни засяга не само нас като град и държава, защото всички ние имаме отговорност към положителната промяна, която трябва да се случи", добави още столичният кмет.

Терзиев каза обаче, че е важно правилното въвеждане на политиките.

"Важно е правилното въвеждане на политиките, за да няма натиск, който да не може да бъде поет от бизнеса. Бизнесът не само участва, но той припознава нуждата от въвеждането на тези политики. Всъщност това е не само изискване, но това е възможност за добър бизнес. Има икономическа логика да бъдат направени всички тези неща - да се управляват по-добре емисиите, да станем по-ефективни откъм потребление на енергия. Смятам също, че това ще има много позитивен ефект върху самите граждани. Когато успеем да реализираме амбициозните програми, тогава в крайна сметка ще имаме не само добри зелени политики, но ще има положителен икономически ефект върху гражданите и върху бизнеса", заяви Терзиев.