В Благоевград се проведе първата от поредицата предвидени срещи със заинтересовани страни във връзка с планирането на дейности по подобряване на посетителската инфраструктура и мерки за устойчиво използване на Национален парк "Рила“. 

Представeна беше програмата, институционалната рамка и отговорните организации за различните програмни компоненти. 

Присъстващите се запознаха с идеите за развитие на инфраструктурата в обхвата на два от предвидените за финансиране четири компонента.

Красимир Андонов, директор на Дирекция "Национален парк Рила“, подчерта важността на инициативата, като заяви: "Чрез тази програма искаме да подобрим инфраструктурата на посетителския център в Паничище и комплекс "Саръгьол“, което ще допринесе за устойчивото управление на Националния парк.“ Той добави, че целта е да се въведат дейности по прилагане на мерки за намаляване на въглеродния отпечатък и изпълнение на мерки за енергийна ефективност по отношение на двата обекта.

По време на срещата бяха представени концепции за устойчиво развитие, обсъдени бяха проблеми и бяха направени нови предложения. В срещата взеха участие финансиращи институции, министерства и агенции, общини, граничещи с НП "Рила“, представители на университети, училища, туристически асоциации, паркови администрации, неправителствени организации и други.

Събитието е по програма "Подобряване на посетителската инфраструктура и мерки за устойчиво ползване на национален парк /ПроПарк/“. Следващите две подобни срещи ще се проведат съответно в Посетителския център в Паничище на 04.09.2024 г. и Посетителския-информационен център в Самоков на 10.09.2024 г.

Предложенията на участниците в срещите ще бъдат обсъдени и взети под внимание, за да се подобри съдържанието на програмните компоненти.

Училищата, университетите, местните власти и неправителствените организации ще имат възможност да споделят своя опит и знания в областта на образованието за околната среда, устойчивия туризъм и опазването на биоразнообразието. Финансиращи институции ще предоставят своите експертни познания в управлението на проекти и програмите за опазване на околната среда. Туристическите асоциации ще споделят своите виждания относно развитието на туризма в района и ще предложат нови дестинации и маршрути. Всички заинтересовани страни ще имат възможността да изразят своето мнение и да допринесат за успеха на програмата.