По проект ще бъде подменено уличното осветление в град Петрич. Проектното предложение, с което кандидатства и получи одобрение Община Петрич, е "Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, реконструкция и модернизация на система за улично осветление на гр. Петрич“ по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Проектът включва подмяна на съществуващите улични и паркови осветителни тела с нови висококачествени, високоефективни LED улични и паркови осветители с дълъг живот - над 80 000 часа, с добро светлоразпределение, както и нова система за управление на уличното осветление – Център за управление, който ще бъде в сградата на Община Петрич. 

Предвижда се също изграждането на фотоволтаична инсталация за собствени нужди на покрива на общинска сграда, която инсталация да служи за допълнителна енергийна ефективност чрез захранване на системата за улично осветление. 

Целта на проекта е да бъдат реализирани комплексно мерки за енергийна ефективност чрез реконструкция и модернизация на системата за улично осветление в град Петрич. 

Ще се обезпечи надеждно също сигурността и безопасността на движението и уличното осветление ще се приведе към изискванията на стандарт EN БДС 13201. 

Ще се реализира намалена консумация на електроенергия за улично осветление, като по този начин ще се предотвратят евентуални аварии на електропреносната мрежа по време на товаровите пикове. 

Срокът за изпълнение на проекта е 14 месеца.