Под мотото "Да съградим заедно бъдещето, в което искаме да живеем“ на 25 и 26 ноември ще се проведе Климатон Смолян 2021. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Инициативата "Климатон“ е събитие, свързано с действия и взаимодействия на различни заинтересовани страни по темите, касаещи климата и климатичните промени. В основата на събитието е т. нар. идеатон – генериране на идеи за устойчивото развитие на градовете и общностите.

Предизвикателството на Климатон Смолян – 2021 е "Смолян– по-чист, по-зелен, по-устойчив в бъдещето“.

Първият Климатон, организиран от Община Смолян ще се проведе в партньорство със средните училища в града, които предварително формираха своите отбори. В Идеатона се включват отборите на Профилираната природо-математическа гимназия "Васил Левски“ – Смолян с отбор "Еко приятели“, отборът на Езиковата гимназия "Иван Вазов“, отбор "Икономисти“ на Професионалната гимназия по икономика, отбор KEEP IT CLEAN на Професионалната гимназия по техника и технологии и отбор "Зелени предприемачи“ на 1-во Средно общообразователно училище "Кирил и Методий“. Специално участие ще вземат и Родопските скаути с отбор "Силните мечки“.

Отборите ще имат задача да разработят своя идея-проект, която да е насочена към местен проблем, който отборът ще избере и който допринася за постигане на една или няколко от Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН и по-конкретно на следните цели: Достъпна и чиста енергия, Устойчиви градове и общности - Трансформиране на градовете и населените места в приобщаващи, безопасни, стабилни и устойчиви центрове, Отговорно потребление, Борба с климатичните промени, Живот под водата, Живот на земята и Партньорство за постигане на целите.

Всеки отбор може да избере своята цел, по която иска да работи и да предложи решение на местен проблем за постигането на целта, водейки се от принципа "Мисли глобално – действай локално“ (Think globally, act locally!)

Инициативата започва на 25 ноември 2021 г. (четвъртък) в 11.00 ч. онлайн в платформата Тиймс. В деня на старта ще бъде представен проекта, събитието, отборите и менторите. Всеки отбор ще има време до 13.00 ч. на 26 ноември 2021 г. (петък) да работи по избраната тема, като ще бъде подпомаган от своя ментор от Община Смолян. В 13.00 ч. в петък ще стартира сесията, в която всеки отбор ще представи идеята си.

Жури ще класира отборите по предварително зададени критерии. Идеите на всички отбори ще бъдат оповестени след събитието.