В Кюстендил тържествено бяха отбелязани 70 години от рождението на Людмил Янков, предаде репортер на "Фокус“. Пред музея на героя от Еверест се събраха негови роднини и близки, приятели и познати. Тук бяха областният управител на Кюстендил Александър Пандурски, кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общинския съвет в града Иван Андонов, зам.-областният управител Кристиян Иванчов, зам.-кметът Виктор Янев, както и секретарят на Община Кюстендил Светослав Василев. Своята почит към алпиниста отдадоха председателят на Туристическо дружество "Осогово“ Христо Абаджиев, директорът на Регионалния исторически музей Валентин Дебочички. Присъстваха общински съветници, представители на политически партии и организации.

Гостите на тържеството имаха възможност да се насладят на изпълненията на Туристически хор "Осогово“ с диригент Димитър Цветков. В словото беше посочено, че 70 години след рождението на Людмил Янков,  Кюстендил показва, че той продължава да бъде помнен и обичан като един човек излъчващ неподозирана вътрешна сила, любов и обаяние. Почетният гражданин на Кюстендил е показал, че  животът има височина. Своето кратко, но изпълнено със смисъл време Людмата, както неговите приятели го наричат, съизмерваше с планините. В своята книга "Мечта отвъд долините", някога Янков пише:

"Създадени сме да тръгваме и да се завръщаме, да се стремим нанякъде неспокойни и търсещи и отново да преоткриваме себе си в очите на бащите, децата и приятелите. Имаме нужда от върхове, за да се спускаме и да узнаваме отново цената на скъпите ни неща".

Беше посочено, че Людмил Янков е човекът, който жертва най-съкровената си мечта да стъпи на Еверест, за да опита да спаси един човешки живот – този на Христо Проданов. "Там, на метри от покрива на света, в оная тъмна, демонична нощ със силен снеговалеж, леден вятър и температури до минус 45 градуса Людмил Янков загуби пръсти от ръцете си, но не загуби волята, неистовото желание да спаси приятеля, който остана завинаги в поднебесната планина. Героят от Хималаите не стигна върха й! С години сънувания връх. Не покори Еверест, но се върна по-голям от него“, се каза в словото, посветено на алпиниста и поет, заслужил майстор на – Людмил Янков.

Присъстващите имаха възможност да разгледат допълнената и обновена музейна сбирка, посветена на алпиниста. Тя е дело на  Регионалния исторически музей, с лични вещи, предоставени от наследниците и приятелите на Людмил Янков.  Алпинистът загива при изкачване на връх Камилата в Рила планина на 17 април 1990 година.

Венцеслав ИЛЧЕВ