Специализирана полицейска операция започна рано тази сутрин на територията, обслужвана от ОДМВР-Силистра. Тя е насочена към предотвратяване на престъпления, свързани с политическите права на гражданите, противодействие на конвенционалната престъпност и подобряване на средата за сигурност. В операцията са включени служители на криминална, икономическа, охранителна и пътна полиция, експерти от научно-техническата лаборатория, разследващи полицаи. Със свои сили участват Зоналното жандармерийско управление и Регионалната дирекция по горите - Русе.

Във фокуса на активните полицейски действия са рискови населени места, идентифицирани след оперативен анализ и на базата на предходни избори. Обект на контрол са лица от активния криминален контингент и други, за които има данни, че могат да упражнят влияние върху вота на гражданите.

Проверяват се заложни къщи, магазини, пунктове за продажба на дърва за огрев и други обекти, за които съществува риск от свързани с изборния процес нарушения.

На възлови места на територията на областта са изградени контролно-пропускателни пунктове, на които се извършват проверки на лица и моторни превозни средства.

Сформирани са мобилни екипи, които ще работят в различен териториален и времеви обхват през целия ден. Създадена е организация за незабавна проверка на всеки постъпил сигнал за нарушения и престъпления, свързани с изборния процес.