Протест на почернени родители, чиито деца са загинали или пострадали при тежки катастрофи, ще се проведе днес във Велико Търново, предаде кореспондентна "Фокус“. Сред основните организатори е Петя Иванова, чиито син – Васко умира при произшествие, случило се на пътя Варна – София до село Български извор през 2019. При катастрофата освен Васко, загиват още двама младежи, други двама са тежко ранени. Инцидентът е причинен от пиян и дрогиран мъж, който е получил присъда от четири години лишаване от свобода. Доказано е, че той е шофирал с превишена скорост.

"Събираме се днес пред Апелативен съд – Велико Търново в знак на протест срещу смешните присъди, които бяха дадени за убийството на децата ни. Борим се за законодателни промени, когато се качиш зад волана пиян и дрогиран, настъпваш газта до край – това да се води умишлено убийство. Три убити деца, двама полуинвалиди, четвърта година нищо не се случва. На първа инстанция 12 години, на втора – съдя Корнелия Колева се изгаври с паметта децата ни и даде четири години, с редуцирането – той няма да лежи нищо“, разказва Петя.

Адвокатът на семейството София Николова обясни, че на първа инстанция подсъдимият е получил осем години ефективно лишаване от свобода, но след като е обжалвал, те са намалени на четири. Семействата на загиналите и пострадали момчета също са обжалвали и делото е върнато за повторно разглеждане в Апелативен съд – Велико Търново. Днес делото ще се гледа от друг състав от 11:00 часа.

"Считаме, че присъдата следва да бъде към нейния максимум, който е 20 години лишаване от свобода, тъй като се касае за особено тежък случай“, обяснява адвокат Николова.

Подсъдимият и неговият защитник са обжалвали и 4-годишната присъда и са поискали тя да бъде заменена с условна.

Адвокатите и техните клиенти настояват за коректно спазване на закона, както и за законови промени, които да позволят адекватни присъди при такива инциденти.

Протестът ще се проведе пред Апелативен съд – Велико Търново от 10:30 часа днес. Очаква се в него да се включат около 60 почернени семейства.