Съвместно учение за реакция при пожар в Държавния резерв край Велико Търново проведоха пожарникари и служители на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси".

По време на тренировката бяха отработени различни варианти и действия при гасене на пожари: чрез инсталираната в резервоарите автоматизирана система с използване на оросяване и заливане с пенол, както и при отказ на системата с участие на екипите на “Пожарна безопасност и защита на населението", които извършиха пълномащабно разгръщане на необходимата техника и разиграха реални действия при гасене на пожар.

Служителите на Държавната агенция, оказаха съдействие по компетентност при извършване на необходимите противопожарни дейности и упражниха уменията си по прехвърляне на гориво от горящ в авариен резервоар, както и евакуация на работещите и пребиваващите, в случай на пожар или авария.

Учението се проведе в база на Териториална дирекция "Държавен резерв“ - Велико Търново. На събитието присъстваха председателят на ДА "Държавен резерв и военновременни запаси“ Асен Асенов, директорът на Териториалната дирекция в старата столица - Никола Костадинов, директорът Регионална дирекция “ПБЗН" - Велико Търново старши комисар Красимир Кръстев, началникът на Районната пожарна служба в Горна Оряхоивца главен инспектор Валери Великов, Самуил Вакинов от ДАНС, както и представители на местната власт.

Целта на учението е затвърждаване на знанията и уменията на личния състав в базите на ДА ДРВВЗ, спрямо утвърдените планове за действие и евакуация при пожар, бедствия и аварии.

“С оглед придобиване на увереност на личния състав на служителите на ДА ДРВВЗ за справяне в критични ситуации, още повече в настоящата ситуация на глобална несигурност, вследствие на климатични промени и военни конфликти, такива учения са не просто полезни, а силно необходими", заяви председателят на ДА ДРВВЗ Асен Асенов.

“В моменти на трудности и различни изпитания, българските служби за сигурност и различните държавни ведомства, в чиито компетенции е опазването както на живота и здравето, така и на имуществото на населението, са показвали изключително висок професионализъм", допълни той. "В условия на кризи координираните действия и работата в екип на различните институции е от особена важност за бързото справяне с бедствието, а след това и с преодоляване на последиците от него", заключи Асен Асенов.