По традиция Деня на православната християнска младеж и семейство се отбелязва във Видин с дискусия станала известна като "Световно кафене“, предаде репортер на “Фокус“. На 21 ноември, когато Българската православна църква отбелязва и празника Въведение Богородично, Видинската света митрополия, съвместно с Народно читалище "Цвят 1870" организират обществена дискусия по темата, в която ще участват свещеници, богослови, ученици, представители на общински и държавни организации, граждани. Беседа ще изнесе богословът от Видинска митрополия Йоанна Горанова. Това съобщи секретарят на читалището Любомир Илиев.

Празникът Въведение Богородично се чества и като Ден на православната християнска младеж и семейство от 1928 г., когато е обявен с решение на Св. Синод на Българската православна църква. С Въведение Богородично се отбелязва постъпването на Дева Мария в църквата, където била заведена от родителите си на 3 годишна възраст, за да стане посветена девица. Посветени девици има и днес, известни са още като булки на Христос. Те могат да бъдат монахини, но не само. Животът им преминава в молитва, благосърдие и мисионерска дейност.

В деня на християнското семейство е прието родителите с малките си деца да отидат заедно на църква, което символизира влизането на Богородица в Йерусалимския храм. Честването му съвпада с Рождественския пост, когато отваряме душите и сърцата си за добрите дела и за Божията благословия над дома и семейството ни.