По-слаба е реколтата от смилянски фасул тази година в селата от Горното поречие на река Арда, каза за "Фокус“ Сафидин Чикуртев – председател на Кредитната кооперация в село Смилян. "Пролетните дъждове, а след това и дългото засушаване и жегите не повлияха добре на фасула. Едрият боб е повече, но дребният, шарен е доста по-малко. Едва около 30 % от миналогодишната реколта ще е дребния фасул през тази, а едрият ще е малко повече от половината от добивите през миналата година“, поясни Чикуртев и допълни, че реколтата от дребен фасул при повечето производители е слаба, като изключение правят сенчестите ниви, в които жегата не се е усетила чувствително.

По думите на Чикуртев, същото се отнася и за качеството. "Има много зрънца, които се станали. Все още не е прибрана цялата реколта. Надявам се след няколкото дъждовни дни, които предстоят да има слънчево време, за да може да дозреят капиците, които не са станали. Сигурен съм, че повечето производители няма да имат добър добив. Жегата е факторът, който влияе много негативно на фасула. 4-5 дни температурата да е над 28 градуса и това се отразява неблагоприятно, а тази година горещите дни бяха много повече, дори и за нашия район“, обясни Чикуртев. Той допълни, че прибирането на реколтата трябва да приключи на 100 % до края на септември.

Все още няма пазар за смилянския фасул, но единични производители на места продават продукцията си. "Допускам, че може цената да достигне до 20 лв. за килограм. Според мен тя трябва да е от 15 до 18 лв. не повече, защото телешкото без кост е 17 лв.“, посочи председателят на Кредитната кооперация в Смилян.

Той отбеляза, че процесът по засаждането и отглеждането на известният с вкусовите си качества фасул е трудоемък и само производителите си знаят какво им коства производството. "Трябва да се засее, да се окопае два пъти, да се набият коловете, да се полива. Не се пръска с никакви препарати и пестициди и това е хубавото, че реколтата е екологично чиста“, добави Чикуртев.

Той прогнозира, че през следващите години може би в нивите на по-висока надморска височина, фасулът ще е по-добър от колкото този, който се сее покрай реката. Чикуртев увери, че въпреки ниските добиви, хората от Смилян отново ще дарят фасул за ежегодния празник, които тази година ще бъде от 18 до 20 октомври.