Кметът на община Благоевград Методи Байкушев ще предложи разширяване на зоната за платено паркиране в Благоевград и увеличаване на таксата за синя зона, стана ясно по време на пресконференция, предаде репортер на "Фокус".

По думите на Байкушев три са основните цели на платеното паркиране - регулиране и намаляване на автомобилния трафик в централна градска част; подобряване качеството на въздуха чрез използване на градски транспорт, велосипеди и придвижване пеша; повече пари за поддръжка на уличната мрежа.

В момента таксата за синя зона в центъра на Благоевград е 1 лв. на час. Разрешеният престой е до 3 часа. Предложението ще бъде зоната да стане 2 лв., като кметът каза, че толкова струва платеното паркиране в аналогични на Благоевград градове.

Стана ясно също, че се проучва общински имот, върху който да бъде изграден паркинг с цел решаване на проблема с недостатъчното места за паркиране в Благоевград.

Идеята е на мястото на съществуващия в момента наказателен паркинг да бъде изграден такъв, който да е с 5 нива, две от които подземни.