В знак на признателност и по повод 150-ата годишнина от рождението на видния революционер и войвода Гоце Делчев областният управител Анатоли Станев и неговите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов поднесоха цветя пред паметника на националния герой в Русе. В своеобразното честване се включи и кметът Пенчо Милков. Това съобщиха от Областна администрация - Русе.

"Гоце Делчев е фигура, която надхвърля всякакви граници – независимо дали говорим за регионални или национални. Той е безспорен авторитет, който успява да сплоти наглед разнородни позиции в името на добруването на своите сънародници. Неговите завети са вечни и те трябва да продължат да ни служат като морален ориентир, посочвайки ни смисъла и значението на единството. Фактите от миналото не бива да се тълкуват едностранчиво и в полза на нечии интереси. Изкривяването на действителността и опитите за подмяна на истината биха довели единствено до поругаване на историческата памет“, заяви Станев.

"Делото и идеалите на Гоце Делчев са съхранени в историята, народното творчество и в сърцата на тези, до които се е докоснал, затова той завинаги остава като Апостол на свободата на българите от Македония и Одринско, продължител на делото на Левски“, отбеляза от своя страна кметът Милков.

В паметта на хората Георги (Гоце) Делчев завинаги ще бъде запомнен като предводител и идеолог на борбата за свобода и национална независимост. Гоце Делчев успява да изгради широка организационна мрежа от комитети в пограничните райони, а с помощта на български офицери създава четническия институт на ВМОРО в Княжество България, който изпраща подготвени четници и войводи във вътрешността на Македония и така полага големи усилия и за снабдяването на организацията с оръжие и пари.

Най-кратката характеристика, с която повечето историци го описват е водач на поробените българи извън пределите на днешна България.

Годишнината се отбелязва както в България, така и в Република Северна Македония.