4% е равнището на регистрираната безработица в Дирекция "Бюро по труда“ - Велико Търново в края на 2023-а. От институцията уточняват, че коефициентът е по-нисък в сравнение със средния за страната – 5,6% и в сравнение със средния за областта – 5,7%, предаде кореспондент на "Фокус“. По общини процентите са както следва – за Велико Търнов -3,1%, за Елена – 12,3% и за Златарица – 13%.

"Регистрираните безработни през декември са 1 598, което е с 65 лица повече от ноември и със 76 лица по-малко тези за миналия декември. В резултат от работата на ромските и младежките медиатори, както и на трудовите посредници в бюрото по труда, за месеца са активирани 18 неактивни лица за регистрация в бюрото по труда. В последния месец на 2023-а, 98 безработни лица са започнали работа, като се отчита намаление в сравнение с предходния месец и спрямо същия месец на предходната година“, уточняват от дирекцията.

Най-много са новонаетите в секторите - преработваща промишленост – 64%, търговия – 8%, хотелиерство и ресторантьорство – 7%, държавно управление – 7%, здравеопазване – 4%, административно – спомагателни дейности- 2% и др.

Продължава търсенето на работна сила, през месец декември 67 са работните места обявени на първичен пазар на труда. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработваща промишленост (49,2%), хотелиерство и ресторантьорство (20,8%), търговия (6,1%), държавно управление (5,9%), хуманно здравеопазване (4,4%) и др.

Най-търсените от бизнеса професии през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги, персонал, полагащ грижи за хората, работници в преработващата промишленост, персонал осигуряващ сигурност и защита, водачи на МПС и подвижни съоръжения, работници по събиране на отпадъци и сродни на тях, квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни и други.