С по-малко първокласници ще стартира новата учебна година в област Смолян. Това каза за "Фокус“ Никола Запрянов – началник на Регионалното управление на образованието – Смолян. "По първоначални данни, в сравнение с миналата година, тъй като след 16-ти септември ще имаме точна бройка, се очертава сегашните първокласници да бъдат по-малко. През предходната учебна година те са били приблизително 650, сега се очертават да са около 620. Може и да се изравнят, тъй като все още има интензивно движение и записване на ученици. Надявам се, че в общия брой на учениците в областта да няма да имат спад, тъй като всяка година за съжаление, те намаляват с по 50-60. Надявам се т. г. да се задържат около 8600, както бяха през миналата година“, изрази надежда Запрянов.

Той допълни, че през новата учебна година се очертава да се бъде закрито основното училище в село Забърдо, в община Чепеларе. Причината е, че там няма нито един ученик и се предприемат стъпки към закриване на учебното заведение.

"През лятната ваканция в много училища в област Смолян течаха ремонти – козметични и по-сериозни. Към момента в 14 училища и 5 детски градини вървят довършителни ремонтни дейности. В повечето от тях те ще приключат до края на тази седмица. Само в 6 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година, но те няма да пречат на образователния процес. В някои училища се изграждат новите СТЕМ-кабинети, на други места има основни ремонти на физкултурни салони и в тях ремонтите ще продължат и през учебната година“, посочи Запрянов.

Той отбеляза, че към момента около 11 училища в областта все още търсят учители. "Търсят се основно учители по математика, информационни технологии, информатика, физика, чужди езици, особено немски и английски език. Упорито търсене има и на учители с предучилищна и начална училищна педагогика. Имам уверението от директорите, че за началото на учебната година тези педагогически специалности ще бъдат попълнени“, посочи началникът на РУО – Смолян.

Запрянов обобщи, че училищата в област Смолян се подготвят за посрещането на учениците през новата учебна година и се надява тя да стартира нормално навсякъде.