По-малко от година, след като бяха поставени, информационните табели по екопътеката край търновското село Никюп, вече са унищожени. За това алармираха местни, които лично са ги сложили за улеснение на туристите, предаде кореспондент на "Фокус“.

Таблата се намират по пътя, който върви по поречието на Росица, близо до селото.

Неизвестните вандали са надраскали част от тях, а други са направо отсечени.

На паната бяха поместени сведения за климатичните промени и биоразнообразието в района, събрани и обобщени от двама специалисти по опазване на околната среда - екологът Пенчо Пандъков и хърватската му съпруга Хелена Худжек.

"Табелите бяха резултат от много доброволчески труд по съставянето на информацията за тях, дизайна и монтажа им. Имахме малък проект, който спечелихме с професионализъм и желание и който покри част от разходите, но за изработката и поставянето им бяха нужни доброволен експертен и физически труд, както и лични средства“, разказва Пенчо Пандъков.

Той допълва и, че не е лесно да се прави нещо за обществеността, а в същото време то да не се цени. В същото време е и оптимист, че скоро ще се намерят доброволци, които да възстановят табелите.

"Вярваме, че с помощта на тези табели вече сме посели семето на познанието и рационалното мислене у много деца, така както вярваме, че скоро доброволческият труд ще възстанови поруганата образователна инфраструктура“, допълва Пандъков.

Таблата са 4 и обхващат цялата екопътека, която пък е с дължина около 2 км. Началото й е от паркинга на Никополис ад Иструм и завършва в местността Делвата. Минава през платото край пасищата и водната кула.

Луиза ТРАНЧЕВА