По делото за извършеното на 02.02.2022 година убийство в село Божурица, обл. Плевенска, Окръжна прокуратура Плевен привлече в качеството на обвиняеми и задържа за срок до 72 часа четири лица: Б.И на 22 години- за убийство и за противозакнно влизане в чуждо жилище- престъпления по чл. 116, ал.1, т.4 от НК и по чл. 170, ал.2 от НК;Т.Е. на 20 години, К.И. на 29 години и Х.Х. на 36 години - за противозаконно влизане в чуждо жилище - престъпление по чл. 170, ал.2 от НК. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Плевен.

За престъплението по чл. 116, ал.1, т.4 от НК законът предвижда наказание лишаване от свобода от петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, а за престъплението по чл. 170, ал.2 - лишаване от свобода от една до пет години.

И четиримата обвиняеми са осъждани. Окръжна прокуратура-Плевен поиска от съда те да бъдат задържани под стража.

Окръжен съд-Плевен прие доводите на Окръжна прокуратура – Плевен, че въз основа на събраните доказателства до момента може да се направи обосновано предположение, че и четиримата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са привлечени, както и е че съществува реална опасност те да се укрият или да извършат други престъпления, поради което постанови спрямо тях най-тежката мярка за неотклонение.

Определението на Окръжен съд Плевен подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано пред Апелативен съд – Велико Търново.