Проектът на Сдружение "Наш свят" - "Варна през вековете", финансиран от Фонд Култура Варна '24, представя новаторски поглед върху културното наследство на Варна, с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси" (Walking performances), които съчетават изкуство с изследване. Проектът цели да достигне до 400 директни бенефициента. Издаването на културно-туристически промо пакет на спектакъла за туристи на български и английски език допълнително има за цел да съчетае културният художествен продукт на пърформанса с туристически ориентираните публики, които имат нужда от иновативни културни продукти за опознаване на град Варна и неговото минало. Артистичният директор и режисьор Ива Панева работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформаса за Варна с археолога проф. Александър Минчев.

Програма пърформаси и уъркшопи:

1. Представяне на гостуващ от Гърция пърформативен спектакъл Волта (VOΛΤΑ-WALK) на Театър Скампи – ANTANAKLASEIS.

Дата: 06.09.2024 - 19:30 ч.

Представлението Волта (VOΛΤΑ-WALK) е уникална комбинация от експерименти в свободна форма, театър, музика и разказване на истории, които се провеждат, докато публиката се разхожда както в природни, така и в градски пейзажи. Тя черпи вдъхновение от ежедневните мисли на съвременните жители на града и включва литературни произведения от гръцки автори. Тя е достъпна както на гръцки, така и на английски език.

2. Интерактивен аудио-визуален пърформанс "Варна през вековете“ - Театър "Наш свят.“

Пърформативният аудио-визуален спектакъл "Варна през вековете“, преглежда миналото на старинния Одесос, със специален фокус върху първите заселниците на града. Красивите моменти от премиването на един исторически момент в друг, съчетани с художествен аудио наратив и разказ от гледна точка на тракийски герои, римски, гръцки и арменски преселници придават мултукултурен аспект на съжителство на територията на град Варна. Мултидименсионалният ефект на спектакъла се изразява в съчетаването на аудио историите, придружени с визуална калейдоскопична визуална среда прожектирана в началната точка на спектакъла, подземно помещение е Гръцката махала. Пърформансът е символична разходка във времето, като във втората си част, актьорите от спектакъла ще бъдат позиционирани на различни места в градска среда и публиката ще излезе от пасивната позиция на зрител и ще следва преобразяващите се актьори в различни персонажи до запазени от миналото обекти.

Дати: 3-ти, 4-ти и 5-ти септеври в Културен център "Наш свят" на Шишковата градина.

Автор и режисьор: Ива Панева. 

Актьори: Петко Каменов, Венера Мелеки, Ема Маркова

3. Организиране на уъркшопи с театрални техники "Одесос в миналото – Варна сега“ за въвличане на детски и младежки публики (август и септември). За повече информация за записване, моля посетете страницата на сдружение "Наш свят" www.ourworldcenter.com