На 15 ноември 2023 г. стартира курс за напреднали водолази. То се реализира по идея на сдружение "Инициативи за обществено развитие" и е част от Проект № BG14MFOP001-4.053-0003-C01 с наименование "Обучение за напреднали водолази с допълнителна квалификация и възможност за трудова реализация", финансиран по СВОМР на МИРГ "Варна, р-н Аспарухово-Белослав-Аксаково“, финансирана по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. на ЕС, научи ексклузивно "Фокус".

Обучението е с продължителност от седем дни, а в него ще могат да вземат участие 10 души на възраст над 18 години, без значение от пол и раса, етническа принадлежност или сексуална ориентация, физически здрави.

Минимална квалификация на участниците в програмата: "Водолаз в открити води“ е да имат регистрирани минимум 10 водолазни спускания, както и да бъдат с адресна регистрация на територията на Варна.

Това обучение позволява гмуркане с партньор или гмуркане в група, с лимит на дълбочина до 30 м., при завършване на 4 обучителни модула и регистрирани 24 гмуркания. Обучението се извършва по сертификационната програма на SSI (Scuba Schools International) и включва следните модули: "Гмуркане с Нитрокс", "Гмуркане от лодка", "Навигация", "Дълбочинно гмуркане". Успешно завършилите обучението водолази получават международни сертификати за всяка една придобита специалност.

В програмата е предвидена лекция на тема "Изследвания на морски живи ресурси в Черно море – дейности и предизвикателства пред Института по Рибни Ресурси – Варна“. Лектор ще бъде доц. Елица Петрова, директор на Институт по рибни ресурси - Варна. Целта на лекцията е да се обвържат придобитите знания и умения с допълнителна информация за дейностите на ИРР-Варна и потенциалната реализация на сертифицираните водолази в бъдещите проектни и регулярни дейности на института.

Обучението преминава през 2 етапа:

Академична част – провежда се в персонализирана онлайн платформа (4 теоретични курса). Четири теоретични лекции на живо за оценяване и допълване на знанията, придобити от електронното обучение.

Практическа част – състои се от 3 гмуркания в открита вода.

В практическата част всеки курсист изпълнява набор от упражнения, свързани с неговата безопасност под вода като се прави цялостна оценка на поведението на водолаза на по-голяма дълбочина. Завършването на обучението за всяка специалност приключва с полагане на изпит - теоретичен и практически.

Програмата има за цел повишаване квалификацията, знанията и умения на начинаещи водолази и бъдеща реализация в областта на морските изследвания.