Живописна местност край новозагорското с. Баня за втора поредна година беше оживена от гласа на гайди и фолклорни ритми, оповестяващи Втория фолклорен форум "По Еньовден на събор край Тунджа“. Началото му бе поставено на 22 юни от 10 часа от Гайдарска група с художествен ръководител и основател Стоян Христанов и Група за народни танци с художествен ръководител Маруся Димова към местното Основно училище "Злати Терзиев“.

В чест на Еньовден организаторите – Община Нова Загора, НЧ "Петко Енев – 1920“ и Кметство с. Баня, отново призоваха любителите на фолклора да се повеселят заедно.

Сред насъбралите се в юнския ден бяха кметът на Община Нова Загора Галя Захариева и нейният екип, Хюсеин Хасан Хафъзов – народен представител от Сливенски многомандатен избирателен район,общински съветници, кметове на населени места и др.

Сърдечен и топъл поздрав отправи домакинът – кметът на с. Баня Радомир Велев. Радостта му от това, че по празници хората са заедно и вълнението от откриването на красивото фолклорно събитие за втора година, се усетиха в думите му към присъстващите.

С искрен поздрав се обърна и кметът на Община Нова Загора Галя Захариева. Тя изказа благодарности на кмета на с. Баня, на читалището, на участниците и на всички, които са допринесли, за да се състои инициативата: "Благодаря на всички Вас, че сте тук, защото г-н Велев правилно каза нещо много важно – празниците са, за да ни събират, да ни обединяват. Заедно сме и въпреки че има много неща, които ни различават, те не могат да са по-силни от тези, които ни събират… Да, има тежки дни, има дни, в които сме поставени на изпитание, но днес е повод да празнуваме и да уважим магичната традиция на Еньовден. Нека тя ви носи само здраве и удовлетворение!"

Г-жа Захариева благодари и на официалния гост – народния представител Хюсеин Хасан Хафъзов за това, че още в началото на своя мандат е уважил местната проява.

Той от своя страна се присъедини към сърдечния тон и изказа радостта си, че традициите и празниците са тези, около които се сплотяваме.

В първия летен ден сцената се разгърна под открито небе в красивото сърце на Тракия. Поведени от водещата с меден глас и ослепителна усмивка, на нея се качиха певчески и инструментални групи, индивидуални изпълнители за автентичен и обработен фолклор, фолклорни танцови групи, клубове и ансамбли от читалища, пенсионерски клубове и училища, за да омаят гостите на събора и самия Свети Еньо на неговия празник.

В духа на българските традиции имаше венец от 77 билки и половина, през който малки и големи да се провират за здраве. Ранобудни стопани бяха подредили търговски щандове с билки, вълшебни билкови и природни продукти, всички приготвени от сърце.

Специален гост на празника беше лъчезарната Нелина, която вдигна още повече настроението и увлече най-игривите да затанцуват.

Концертът се разгоря и след нейните песни, а на финала му отекна гласът на талантливата водеща Таня Василева, която изненада гостите със своя музикален поздрав и спря дъха им с любимата си родопска песен "Рофинка е болна легнала", за да докаже, че изкуството е дар от Бога, за да се споделя.

Слънчевият 22 юни се превърна в пъстър парад на билките, на фолклорните ритми, които пазят гласа на красивата българска душа. С присъствието си и изкуството си талантливите участници съживиха традициите. Красиви грамоти и подаръци от организаторите отнесоха те със себе си, а всички присъствали на събора край Тунджа запазиха спомена за един неповторим празник, споделен с нови приятели.