По 21 сигнала за домашно насилие е работила видинската полиция през миналата година, предаде репортер на "Фокус“. От регистрираните сигнали за домашно насилие - 12 са за телесни повреди, седем случая на отправени закани и двe неизпълнения на съдебни разпореждания за защита. Спад на регистрираните престъпления с над четири пункта и лек ръст на разкриваемостта за м.г. в област Видин, отчете днес пред журналисти директорът на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) старши комисар Петър Коцин. Той уточни, че за 2023 г. са регистрирани 1216 престъпления, от които 1108 криминални и 108 икономически. Разкрити са 618 престъпления или 50,08 % от общо регистрираните. 

Сред приоритетите в работата на ОДМВР-Видин за годината е била дейността по пресичане на наркоразпространението. През миналата година в областта са установени и иззети почти всички видове наркотици с изключение на хероин, допълни Коцин.

През м.г. на територията на Видинска област са възникнали 395 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с 16 жертви и 104 ранени. Броят на ПТП в сравнение с 2022 г. е по-малък, но има увеличение на жертвите, като в дирекцията са отчетени  катастрофи, при които е имало по 4- 5 загинали.

През 2023 г. 56 са случаите на управление на моторно превозно средство (МПС) след употреба на алкохол с над 1,2 промила, като се отчита намаление с 15,2 % спрямо предходната година. 76 са  регистрираните случаи на управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, като особено тревожно е тяхното големи увеличение със 153,3 % спрямо 2022 г.

Само едно тежко престъпление-убийство е извършено през 2023 г., като авторите му са разкрити. За м.г. са извършени 11 грабежа в областта, разкриваемостта при този вид престъпения е 54,6 %, което е 9,1 пункта повече от 2022 г., допълни Коцин.

За годината, анализът сочи спад с 5,6 % в броя на регистрираните кражби – общо 301, като е увеличена разкриваемостта им в сравнение с 2022 г. с 4,9 пункта. Домовите кражби бележат осезаемо намаление – с 29,5 % , взломните кражби – с 25,8 %. Увеличение се наблюдава при кражбите от търговски обекти и при кражбите на селскостопанска продукция. При престъпленията в горското стопанство е постигната висока разкриваемост - 81,25 на сто, като от регистрираните 208 случая са разкрити 169.

Ден по рано ръководството на ОДМВР -Видин представи своя годишен отчет- анализ за 2023 г. На отчета са присъствали заместник-главният секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев. Той е поставил на фокус пред ръководния състав на дирекцията заложените от МВР акценти по различните направления на дейност и е извел очакванията към ОДМВР-Видин за ефективно противодействие на наркоразпространението и активизиране на работата по линия на икономическата престъпност. Обърнал е внимание както на превенцията, така и на прецизните действия по всеки един сигнал за домашно насилие, съобщават от ОДМВР-Видин. В хода на работния формат е коментирана и сложната ситуация с пътнотранспортния травматизъм в региона - включително и заради интензивния тежкотоварен трафик в посока ГКПП "Дунав мост -2“.

Гости на отчета са били областният управител Иво Атанасов, заместник-кметът на Видин Борислава Борисова, председателят на Окръжен съд Илия Илиев, административните ръководители на Окръжна и на Районна прокуратура – Ваня Ненкова и Илияна Целова. В рамките на дискусията те са коментирали различни аспекти на съвместната работа с ОДМВР-Видин и са поставили висока оценка на постигнатото междуинституционално взаимодействие в областта.