Пловдивският окръжен съд взе най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража спрямо петима граждани на чужди държави: Романос Ветридис, Евгений Олянов, Василий Олянов, Димитрий Димитриу и Яни Йешили. Спрямо всеки от тях са повдигнати обвинения за престъпления по чл. 321 ал. 3 т. 1 вр. ал.1 от НК и по чл. 233 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 от от НК, които са тежки умишлени престъпления и се наказват с "лишаване от свобода“.

"Фокус" припомня на територията на наши областни градове се извършиха действия, вследствие на които е разкрита ОПГ, създадена с користна цел - търговия на стоки с двойна употреба от България към Русия.

За целта е било регистрирано търговско дружество в Пловдив. Закупени са стоки за 4 милиона лева - военни продукти, сред които авиационни радиостанции, бинокли, оптични прицели и други, в противовес на санкциите на страната ни към Руската Федерация. 

Всички членове на групата са арестувани, общо 12 души. 5 от тях са чужди граждани - трима руснаци, албанец и гражданин на Беларус. Разследването продължава и към настоящия момент. Доставените стоки са използвани за войната в Украйна, предназначени са за специалните части като ЧВК "Вагнер“ например, 26-ти специален отряд, военно-морската пехота, а не за редовната руска армия.

Съдът прие, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано подозрение за съпричастността на всеки един от обвиняемите към престъпленията, за които са им повдигнати обвинения.

Окръжен съд – Пловдив прие, че при мярка различна от задържане под стража съществува реална опасност всеки от обвиняемите както да извърши престъпление, така и да се укрие, като нито един от тях не живее постоянно на територията на Република България.

Определението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 19.10.2023 г. от 10.00 часа.