След обявения от днес оранжев код за горещо време в 16 области в страната, сред които и Пловдивска, от "Фокус" решихме да проверим как хората там се справят с жегите и смятат ли, че Общината би могла да облекчи гражданите.

Едва в 11:30 улиците на Пловдив вече са пусти, а малкото останали хора се насочват към домовете си. Повечето от тях са на мнението, че спасение от жегата няма и просто трябва да се пие повече вода. Други пък искат да се обърне внимание на чешмичките в Пловдив, които не работят в тази жега.

Ето и още от отговорите на пловдивчани:

"Справям се с жегата като всички, пия вода. Не мисля, че общината има какво да направи. Раздаването на безплатна вода не е решение. Просто когато е топло хората си стоят вкъщи, а тези, които трябва да работят, ще работят и ще пият вода", твърди възрастен мъж.

Според други пък Общината трябва да предприеме действия, а като първи приоритет посочват проблема с градския транспорт.

"Заради жегите излизам сутрин рано или вечер късно. Към 8-9 сутринта времето е прекрасно, а дори и леко прохладно. Не мисля че раздаването на вода оправя проблема с жегата. По-скоро е важно Общината да се погрижи всички чешмички да работят, автобусите да идват навреме, защото в тези жеги е абсурдно да чакаш по 20 минути на спирките. Знам, че фирмите са частни, но Общината трябва да се намеси и да синхронизира нещата. Би било добре да има кампания за по-добра осведоменост как да помогнем на някого при топлинен удар и какви превантивни мерки да предприемем", смята 23-годишната Биляна.

Излизането рано очевидно е предпочитано в горещото време: "Стоя си вкъщи и излизам рано ако успея, ако не-не излизам. Но няма проблем, всичко е въпрос на нагласа. Мисля че, който е рисков просто не трябва да излиза и да си носи винаги вода, няма нужда да се раздава вода. Имаме си достатъчно пари да си купим вода и да си налеем", обясни пловдивчанка.

"При възможност опитвам да не излизам от 11:00 до 17:00, тогава е най-опасно. При първа възможност бягам към планината. Въпреки че не съм любител на МОЛ-културата мисля, че са добро спасение за горещото време и прекарвам обедните си почивки там. Според мен Общината трябва да раздава безплатна вода по примера на Димитровград.", коментира Елена.

Анастасия смята, че е важно да се проверява при какви температури работят хората: "Климатиците в институциите трябва да са изрядни, ако не работят или няма такива, служителите да работят от офис до обяд. Инспекцията по труда трябва да следи при какви температури работят в Администрациите."

Велизара Ангелова