С поклонение и поднасяне на цветя днес, 23 септември, инж. Калин Милчев - председател на БСП-Пловдив, Иван Петков - водач на листата на "БСП - Обединена левица" за 16 МИР и други представители на партията ще отбележат 101 години от Септемврийското въстание. Това ще стане на паметника в местността "Кемера" и в 17:30 часа на паметника в Акациева горичка в район "Западен".

Мястото в областта "Кемера“ е лобно за единадесет видни пловдивчани, които са разстреляни без съд и присъда в нощта на 27 септември 1923 година. Сред тях са кметът на Пловдив Никола Гълъбов, видният интелектуалец Степан Шахбазян и Хенри Хершкович. Паметникът в Акациева горичка е в памет на братята Чапликови, Георги Патърчанов и други септемврийци.

"Трябва да помним тези хора, техните идеали, борбата им, подвига ми – това са хората, които първи в света застават срещу фашизма. Никой не е забравен!“, подчертава инж. Калин Милчев.

Септемврийското въстание е първото антифашистко въстание - опит за сваляне на режима, установен с Деветоюнския преврат по-рано през същата година. Въстанието обхваща почти цялата страна. След кървавото му потушаване се приема Законът за защита на държавата - изключителен наказателен закон в България, който е в сила от януари 1924 до октомври 1944 г. В негово изпълнение са жестоките гонения на български комунисти, извършвани от полицията под диктовката на фашисткото правителство на проф. Александър Цанков - период от историята ни, който остава в страниците ú като "Белият терор“. Тогава са убити над 500 интелектуалци, включително Гео Милев и Йосиф Хербст.