Тази сутрин в 10:00 часа стартира демонстрация на умения и техника от пловдивските пожарникари и спасители, предаде репортер на "Фокус". Инициативата е част от Седмицата за пожарна безопасност, която се провежда от 11 до 17 септември.

До фонтана пред Община Пловдив са паркирани два огненочервени автомобила, автомеханична стълба и спасителен автомобил. 

Още в първите минути нетърпеливи граждани се срещнаха с огнеборците и започнаха да задават въпроси. Тя им разясниха за спасителните качулки, които използват при пострадали граждани, за да ги изведат от обгазената среда. Показаха им специалните маски на пожарникаря за въздух и им позволиха да сложат истински пожарникарски каски.

Много родители доведоха своите малчугани да се порадват на пожарните автомобили, да седнат на шофьорското място и да се снимат за спомен. Пожарникари показваха колко различни водни струй има пожарния маркуч и как се държи той.

Впечатляваща бе гледката на автомеханична стълба, която се издигна над фонтана пред Община Пловдив. 

Пред камерата на "Фокус" говори Божил Тодоров от Първа Районна служба на пожарна безопасност с над 20 години трудов стаж. Той сподели, че като дете се радвал на големите пожарни автомобили, а след това е припознал каузата да се помага на хората в беда. Най-трудният му пожар е бил този на Тютюневите складове, защото там са участвали много екипи на които е трябвало да бъде запазен живота, а от друга страна складовете са обекти с голяма обществено значение. 

По повод утрешния празник на пожарникаря, той пожела на колегите си здраве и по-малко работа.