Пловдивските общински съветници приеха с 48 гласа "за" декларация срещу изграждане на инсталация за изгаряне на гуми в район "Южен". Само Славчо Атанасов гласува "въздържал се", предаде репортер на "Фокус".

Управителят на "Еко енерджи 50" ООД Пловдив инж. Стефан Терзиев се опита да убеди общинските съветници в началото на сесията, че инсталацията е безвредна и подобни има в цяла Европа, която предприема мерки за намаляване на отпадъците и рециклирането им за последващо използване на получените продукти.

От всички политически групи обаче изразиха притеснение, загриженост и несъгласие с инвестиционното намерение на "Еко енерджи 50" ООД Пловдив. Единствено Славчо Атанасов отбеляза, че общинските съветници не са запознати с технологията, която ще се прилага. 

"От опит казвам – един кмет много внимава, когато става въпрос за екология. Да не изхвърлим с мръсната вода и бебето. Трябва да извървите пътя – срещи с парламентарните групи, с кмета, с експерти. Убедете ни, как да гласуваме във ваша полза?" - каза бившият кмет.

Веселин Маневски припомни, че Пловдив има горчив опит именно от времето на Славчо Атанасов с инсинератора. "Ако някой казва със съответните аргументи, те трябва да са железни" - заяви той. 

Дискусията беше прекратена от председателя Атанас Узунов, който приложи правилника за работа на ОбС при наличие на 6 изказвания и предложи прекратяване на разискванията.