Заместник-кметът по обществен ред и сигурност в община Пловдив Ангел Славов участва на събранието на кметове на големи градове от Централна и Източна Европа, което беше на тема “Умните градове“, което се проведе на 23 и 24 септември в унгарската столица Будапеща. По време на конференцията бяха разгледани нови разработки и иновативни решения за трансформирането на съвременните градове в умни такива.

Умните градове използват технологии и данни, за да подобрят качеството на живот на жителите, да оптимизират ресурсите и да подобрят услугите. Те могат да наблюдават и управляват трафика, обществения транспорт, енергията и отпадъците. Това позволява на градските власти да вземат информирани решения, които подобряват ефективността, намаляват разходите и увеличават устойчивостта.

По време на конференцията заместник-кметът Ангел Славов се срещна с представители на международни иновативни компании от ИТ сферата, с които бяха обсъдени добри практики. Той взе участие и в панелна дискусия, посветена на обществения транспорт и интелигентната мобилност.

На форума присъстваха бившият президент на Република България Росен Плевнелиев, кметове и заместник-кметове от България, Кипър, Гърция, Република Северна Македония, Косово, Черна Гора, бизнес лидери и представители на неправителствения сектор.